Uw hond komt niet als u roept. Uw hond is bang voor vrachtwagens. U vertrouwt uw hond niet bij andere honden of bij vreemde mensen. Even weggaan zorgt al voor een hartverscheurend gehuil, en als u terugkomt treft u een gesloopte woonkamer en woedende buren aan.

Als uw hond probleemgedrag vertoont, is het verstandig om aan hondengedragstherapie te denken. Als gediplomeerd gedragstherapeute richt ik me altijd op oplossingen die op een efficiënte en harmonieuze manier verbetering brengen, en die zo goed mogelijk bij uw situatie passen.

Ik heb de 4-jarige opleiding tot kynologische gedragstherapeute afgelegd bij DogVision, en ben getraind volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Wanneer is iets probleemgedrag?

Ieder ongewenst gedrag is probleemgedrag. Als u problemen hebt met het gedrag van uw hond, is dat genoeg om aan therapie te denken. Zelfs als u twijfelt of het wel ‘erg’ genoeg is.

Het maakt niet uit of het probleem groot of klein is, of het gevaar met zich mee brengt of niet; u bent degene die met uw hond moet leven. Als u zich stoort aan of zorgen maakt over het gedrag van uw hond, help ik u graag.

Kosten en locatie

Een consult gedragstherapie duurt ongeveer anderhalf uur en kost €120,- .

Eén consult is in de meeste gevallen voldoende.Tijdens een consult krijgt u alle technieken en oefeningen in handen die u nodig heeft om het gedrag van uw hond te helpen verbeteren. Mocht het blijken dat u meer begeleiding wilt of dat het gedrag van uw hond niet verbetert zoals verwacht, dan kunt u een vervolgconsult aanvragen voor €60.

Consulten vinden plaats bij u thuis, tenzij dat echt niet kan. Zo kan ik uw hond in zijn natuurlijke omgeving observeren, en kunt u mij ook het gemakkelijkst de situaties demonstreren waarin het probleemgedrag optreedt. Als u op een andere locatie af wilt spreken, dan kunt u dat aangeven bij het boeken van het consult.


Inschrijven

Hoe helpt therapie?

Honden zijn eigenlijk heel logisch. Maar de logica van honden en van mensen staat soms lijnrecht tegenover elkaar. Zelfs met de beste bedoelingen van mens en hond krijg je misverstanden en onbegrip. De hond kan niet anders dan reageren op zijn logische hondse manier en dit kan resulteren in ongewenst gedrag.

Ik ben erin getraind om deze misverstanden te zien en te herkennen, en om oplossingen te bieden waardoor mens en hond op één lijn komen te zitten.

Een eigenaar heeft op zijn mensenmanier een logische oplossing gezocht voor het probleem, en hoeft zich dan ook absoluut niet schuldig te voelen als er toch probleemgedrag is ontstaan. Maar een eigenaar heeft wel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het probleemgedrag verdwijnt. In een consult laat ik u zien hoe de hond zijn situatie beleeft, en geef ik u de kennis die u nodig heeft om uw hond te begrijpen en om hem duidelijk te maken wat u wilt. Kennis is het magische woord.

Hierin staan uw omstandigheden voor mij voorop. Iedereen weet dat honden veel lichaamsbeweging nodig hebben; dat honden veel baat hebben bij cursussen; enzovoort, enzovoort. Dat is allemaal natuurlijk nuttig advies. Maar wie heeft er zoveel tijd? En wat hebt u eraan als u ongewenst gedrag alleen kunt verhelpen als u daarvoor uw hele leven overhoop moet gooien?

Mijn prioriteit is het om probleemgedrag bij uw hond te verhelpen op zo’n manier dat het in uw leven past. Ik zal met u bekijken wat uw dagelijkse ritme is, en zorgen dat u het behandelplan volledig uit kunt voeren zonder conflicten. Een praktisch behandelplan waar u zich aan kunt houden is een stuk effectiever dan een perfect plan waar u nooit aan toe zult komen.

Wat daarbij heel belangrijk voor me is, is creatief nadenken: honden snappen nieuwe dingen snel. Daaruit kun je de conclusie trekken dat als een oefening voor uw hond na een handjevol keren nog steeds niet duidelijk is, we het dus anders moeten aanpakken zodat het wél duidelijk wordt. Het voordeel hiervan is dat u niet jarenlang op één techniek hoeft te oefenen voordat er resultaat te zien is. Dit zorgt ervoor dat gedragstherapie efficiënt en goed effect kan hebben, en dat u en uw hond nog jaren als maatjes door het leven kunnen.

Verloop van de therapie

Vóór de sessie

Als u besloten heeft dat u graag gedragstherapie wilt voor uw hond, dan kunt u het inschrijfformulier invullen. Ik bel u dan zo snel mogelijk terug, en plan dan meteen een consult met u in.

Hierna stuur ik u een vragenformulier op over het probleemgedrag van de hond. Dit vragenformulier ontvang ik graag enkele dagen voor het consult volledig ingevuld van u terug, zodat ik mij goed kan voorbereiden.

Tijdens de sessie

Een consult bestaat ruwweg uit drie delen: het in kaart brengen van het probleem, ofwel de anamnese, en daarna de diagnose en het opstellen van het behandelplan.

NB: Tijdens het begin van een consult negeer ik uw hond. Dit helpt mij om de hond te observeren zonder hem al te veel te beïnvloeden, en zonder zelf onderdeel te worden van eventuele problematische gewoontes. Later kan ik als buitenstaander dan gemakkelijker de therapie-oefeningen voordoen. Ik negeer uw hond dus niet omdat ik hem niet mag of hem vervelend vind, maar juist om hem zo goed mogelijk te kunnen helpen!

De anamnese bouwt voort op het vragenformulier dat u al heeft ingevuld. Ik zal waar nodig aanvullende vragen stellen. Ook zal ik het gedrag van de hond zelf testen of u vragen het probleemgedrag te laten zien, eventueel buiten of samen met andere honden. Hieruit zal ik de informatie opmaken om de diagnose te stellen en aan te duiden wat de oorzaak van het probleemgedrag is. Dit is nodig om een effectief behandelplan op te kunnen stellen.

Het behandelplan zal bestaan uit oefeningen voor u en uw hond. Dit kunnen dagelijkse oefeningen zijn of oefeningen die u kunt doen in de situatie waarin het probleemgedrag optreedt. Het behandelplan zal duidelijk aangeven wat voor type oefeningen ik meegeef en hoe vaak en wanneer ze het best gedaan kunnen worden.

Ik zal u voordoen hoe de oefeningen werken, u de kans geven om ze zelf te proberen, en u begeleiden en feedback geven tot u het vertrouwen heeft om de oefeningen zelfstandig te herhalen. Het behandelplan houdt uiteraard rekening met uw leefsituatie, waardoor u uw hond altijd goed kunt begeleiden tijdens de periode van therapie die na het consult volgt.

Na de sessie

Ik stuur u enkele dagen na het consult een verslag van wat we besproken hebben. Hierin vindt u een beschrijving van het probleem en de diagnose. Ook vindt u hierin het behandelplan – u hoeft tijdens het consult dus niet zelf mee te schrijven. Het kan vrij veel informatie zijn wat op u af komt, en u hoeft zich geen zorgen te maken dat u iets cruciaals vergeet.

Ik stuur met uw toestemming ook een kopie van dit verslag naar uw dierenarts, zodat hij of zij op de hoogte is van alles wat er speelt rond uw hond.

In bijna alle gevallen is het naleven van het behandelplan voldoende om verbetering aan te brengen in het gedrag van uw hond. Mocht u echter extra begeleiding wensen, dan kunt u een vervolgconsult boeken voor €60.


Inschrijven