Je hond komt niet als je roept. Je hond is bang voor vrachtwagens. Je vertrouwt je hond niet bij andere honden of bij vreemde mensen. Even weggaan zorgt al voor een hartverscheurend gehuil, en als je terugkomt tref je een gesloopte woonkamer en woedende buren aan.

Als jouw hond probleemgedrag vertoont, is het verstandig om aan hondengedragstherapie te denken. Als gediplomeerd gedragstherapeute richt ik me altijd op oplossingen die op een efficiënte en harmonieuze manier verbetering brengen, en die zo goed mogelijk bij jouw situatie passen.

Ik heb de 4-jarige opleiding tot kynologische gedragstherapeute afgelegd bij DogVision, en ben getraind volgens de laatste wetenschappelijke inzichten.

Wanneer is iets probleemgedrag?

Ieder ongewenst gedrag is probleemgedrag. Als jij problemen hebt met het gedrag van je hond, is dat genoeg om aan therapie te denken. Zelfs als je twijfelt of het wel ‘erg’ genoeg is.

Het maakt niet uit of het probleem groot of klein is, of het gevaar met zich mee brengt of niet; jij bent degene die met jouw hond moet leven. Als jij je stoort aan of zorgen maakt over het gedrag van jouw hond, help ik je graag.

Kosten en locatie

Een consult gedragstherapie duurt ongeveer anderhalf uur tot twee uur en kost €200,- .
Dit is inclusief behandelplan en digitale begeleiding nadien.

Eén consult is in de meeste gevallen voldoende. Tijdens een consult krijg je alle technieken en oefeningen in handen die je nodig hebt om het gedrag van je hond te helpen verbeteren. Mocht het blijken dat je meer begeleiding wilt of dat het gedrag van jouw hond niet verbetert zoals verwacht, dan kun je een vervolgconsult aanvragen voor €65. Het is niet zo dat gedrag in één sessie opgelost wordt, ik breng in die sessie het probleem in kaart, het is vervolgens aan jou om het gedrag om te buigen.

Consulten vinden, in principe, plaats bij jou thuis. Zo kan ik jouw hond in zijn natuurlijke omgeving observeren, en kun je mij ook het gemakkelijkst de situaties demonstreren waarin het probleemgedrag optreedt. Als je op een andere locatie af wilt spreken, dan kun je dat aangeven bij het boeken van het consult.

Hoe helpt therapie?

Honden zijn eigenlijk heel logisch. Maar de logica van honden en van mensen staat soms lijnrecht tegenover elkaar. Zelfs met de beste bedoelingen van mens en hond krijg je misverstanden en onbegrip. De hond kan niet anders dan reageren op zijn logische hondse manier en dit kan resulteren in ongewenst gedrag.

Ik ben erin getraind om deze misverstanden te zien en te herkennen, en om oplossingen te bieden waardoor mens en hond op één lijn komen te zitten.

Een eigenaar heeft op zijn mensenmanier een logische oplossing gezocht voor het probleem, en hoeft zich dan ook absoluut niet schuldig te voelen als er toch probleemgedrag is ontstaan. Maar een eigenaar heeft wel mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het probleemgedrag verdwijnt. In een consult laat ik je zien hoe de hond zijn situatie beleeft, en geef ik je de kennis die je nodig hebt om je hond te begrijpen en om hem duidelijk te maken wat je wilt. Kennis is het magische woord.

Hierin staan jullie omstandigheden voor mij voorop. Iedereen weet dat honden veel lichaamsbeweging nodig hebben; dat honden veel baat hebben bij cursussen; enzovoort, enzovoort. Dat is allemaal natuurlijk nuttig advies. Maar wie heeft er zoveel tijd? En wat heb je eraan als je ongewenst gedrag alleen kunt verhelpen als je daarvoor je hele leven overhoop moet gooien?

Mijn prioriteit is het om probleemgedrag bij jouw hond te verhelpen op zo’n manier dat het in jouw leven past. Ik zal met je bekijken wat jullie dagelijkse ritme is, en zorgen dat je het behandelplan volledig uit kunt voeren zonder conflicten. Een praktisch behandelplan waar je je aan kunt houden is een stuk effectiever dan een perfect plan waar je nooit aan toe zult komen.

Wat daarbij heel belangrijk voor me is, is creatief nadenken: honden snappen nieuwe dingen snel. Daaruit kun je de conclusie trekken dat als een oefening voor je hond na een handjevol keren nog steeds niet duidelijk is, we het dus anders moeten aanpakken zodat het wél duidelijk wordt. Het voordeel hiervan is dat je niet jarenlang op één techniek hoeft te oefenen voordat er resultaat te zien is. Dit zorgt ervoor dat gedragstherapie efficiënt en goed effect kan hebben, en dat jij en jouw hond nog jaren als maatjes door het leven kunnen.

Verloop van de therapie

Vóór de sessie

Als je besloten hebt dat je graag gedragstherapie wilt voor je hond, dan kun je het inschrijfformulier invullen. Ik bel je dan zo snel mogelijk terug, en plan dan meteen een consult met je in.

Hierna stuur ik je een vragenformulier op over het probleemgedrag van de hond. Dit vragenformulier ontvang ik graag enkele dagen voor het consult volledig ingevuld van je terug, zodat ik mij goed kan voorbereiden.

Tijdens de sessie

Een consult bestaat ruwweg uit drie delen: het in kaart brengen van het probleem, ofwel de anamnese, en daarna de diagnose en het opstellen van het behandelplan.

NB: Tijdens het begin van een consult kan het zijn dat ik niet teveel aandacht aan je hond geef. Dit helpt mij om de hond te observeren zonder hem al te veel te beïnvloeden, en zonder zelf onderdeel te worden van eventuele problematische gewoontes. Het is dus niet zo dat ik hem niet mag of hem vervelend vind, maar het is juist om hem zo goed mogelijk te kunnen helpen!

De anamnese bouwt voort op het vragenformulier dat je al hebt ingevuld. Ik zal waar nodig aanvullende vragen stellen. Ook zal ik het gedrag van de hond zelf testen of je vragen het probleemgedrag te laten zien, eventueel buiten of samen met andere honden. Hieruit zal ik de informatie opmaken om de diagnose te stellen en aan te duiden wat de oorzaak van het probleemgedrag is. Dit is nodig om een effectief behandelplan op te kunnen stellen.

Het behandelplan zal bestaan uit oefeningen voor jou en jouw hond. Dit kunnen dagelijkse oefeningen zijn of oefeningen die je kunt doen in de situatie waarin het probleemgedrag optreedt. Het behandelplan zal duidelijk aangeven wat voor type oefeningen ik meegeef en hoe vaak en wanneer ze het best gedaan kunnen worden.

Ik zal je voordoen hoe de oefeningen werken, je de kans geven om ze zelf te proberen, en je begeleiden en feedback geven tot je het vertrouwen hebt om de oefeningen zelfstandig te herhalen. Het behandelplan houdt uiteraard rekening met je leefsituatie, waardoor je jouw hond altijd goed kunt begeleiden tijdens de periode van therapie die na het consult volgt.

Na de sessie

Ik stuur je enkele dagen na het consult een verslag van wat we besproken hebben. Hierin vind je een beschrijving van het probleem en de diagnose. Ook vind je hierin het behandelplan – je hoeft tijdens het consult dus niet zelf mee te schrijven. Het kan vrij veel informatie zijn wat op je af komt, en je hoeft zich geen zorgen te maken dat je iets cruciaals vergeet.

Ik stuur met je toestemming ook een kopie van dit verslag naar je dierenarts, zodat hij of zij op de hoogte is van alles wat er speelt rond uw hond. Ook kan er overleg plaatsvinden tussen mij en de dierenarts, indien nodig.

In bijna alle gevallen is het naleven van het behandelplan voldoende om verbetering aan te brengen in het gedrag van je hond. We houden via mail, Whatsapp of telefoon contact met elkaar om te kijken of er verbetering optreedt, er nog wensen zijn of er nog aanpassingen van het plan nodig zijn. Mocht je echter extra begeleiding wensen, dan kun je een vervolgconsult boeken.