Lineke met Fang en EyvindDe eerste keer dat het me duidelijk werd dat hondencommunicatie verschilt van mensencommunicatie staat me nog goed bij. Ik was 7 of 8 jaar oud en een hond hapte naar me toen ik hem probeerde te aaien terwijl hij aan het eten was. In eerste instantie was ik natuurlijk geschrokken en in de war. Ik wilde toch alleen maar lief doen? Maar de eigenaresse van de hond legde uit dat sommige honden bang zijn dat je hun eten afpakt. Ze geven dus een signaal af om aan te geven dat je uit de buurt moet blijven. Het was een duidelijke waarschuwing. Dit is me altijd bijgebleven als voorbeeld van logisch hondengedrag, en ik heb het bij die hond nooit weer geprobeerd om hem te aaien tijdens het eten.

Mijn interesse voor hondengedrag was gewekt en na lang nadenken over een carrière in die richting ben ik in 2006 bij erkend kenniscentrum DogVision aan de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut begonnen.
Het begin van de opleiding bestaat uit instructeurstraining, daarna wordt er dieper ingegaan op de gedragsproblematiek.

Vroeger had ik al hart voor dieren en eigenaars met problemen, en ik heb altijd gewild dat ik meer kon doen om frustratie en dierenleed te voorkomen. Al snel werd duidelijk dat gedragstherapie zoals die bij DogVision geleerd wordt, de manier is waarop ik bij kan dragen aan geluk en tevredenheid bij honden en baasjes.

De gedragstherapie is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over hoe honden communiceren, leren en redeneren. Door goed te observeren en slim variaties aan te brengen in hoe we onze honden benaderen, kunnen mensen ongewenst gedrag van honden omzetten in gewenst gedrag. Er gaat een wereld open voor iedereen die op die manier leert te kijken.

In 2006, toen ik nog bezig was met mijn opleiding tot therapeut, ben ik begonnen met cursussen geven bij hondenscholen. In 2010 kwam ik bij hondenschool Attent, waar ik eerst onder begeleiding van Gonny IJssennagger lesgaf, en al snel zelfstandig. Ondertussen rondde ik bij DogVision de vervolgopleiding tot hondengedragstherapeute af. Vanaf het eerste begin heb ik mijn kennis over hondenlogica en hondengedrag zoveel mogelijk met mijn cursisten gedeeld, om net die diepgang te bereiken die betere resultaten oplevert.

In 2011 trad Gonny terug als eigenaar van de hondenschool, en sindsdien kun je bij mij terecht voor puppy-cursussen en vervolg-cursussen. Daarnaast ben ik ook zelfstandig gevestigd gedragstherapeute en help ik individuen het probleemgedrag van hun honden te verbeteren.

In 2023 heb ik de opleiding voedingsdeskundige gevolgd bij Lotte Botter. Ik bied niet alleen voedingsconsulten aan, maar gebruik deze extra kennis natuurlijk ook bij mijn werk als instructeur en therapeut.

Graag zie ik je snel op het trainingsveld of bij jouw thuis!

Gevolgde opleidingenAfgerond in
Cursus vuurwerkangst, Else Verbeek2024
Cursus stress management, Else Verbeek2024
Voedingsdeskundige voor honden, Lotte Botter2023
Cursus Movement Puzzles2023
Emoties bij honden, Edgar van de Kamp2023
Emoties bij honden, Linda Vermaas, Argos2023
Seminar Zsófia Virányi2023
Webinar Behaviour challenges masterclass, Karolina Westlund2023
Webinar Beyond dog sports: dog walk2023
Webinar Canine Connection2023
Webinar Dogpaws event2023
Webinar KIENO2023
Webinar Raw and Natural Feeding2023
Webinar Trauma informed working with dogs2023
Webinar Uitvallen naar honden, Behivet2023
Webinar What reactive dogs really need2023
Balans en Coordinatie (online), Sam Turner2022
Webinar KIENO2022
Webinar Hersenwerk2022
Webinar De buitenlandse hond2022
Minicursus Snuffelen, Monique Bladder2021
Kynocongres 2.02021
Webinar Kind en Hond2021
Snuitgolf, Judith Lissenberg2021
Kynocongres Pubers2019
Voeding adviseren, Lotte Botter2019
Voeding voor pups, Lotte Botter2018
Kynocongres Pathologisch gedrag2016
Kynocongres “Wat wij denken van honden te weten”2014
Miniseminar “snuffelen aan neuswerk”, Tinley2014
Wolf vs Hond2014
Kynocongres Spelen2013
Kynocongres “De mens achter de hond”2011
Kynologisch Gedragstherapeut, Dogvision2011
EHBO voor hond en kat2007
Kynologisch Instructeur, Dogvision2007